Merel van Engelen

Merel van Engelen (1989) is beeldend kunstenares, woonachtig in Nederland. Ze is in haar werk op zoek naar een innovatief en eigentijds beeld binnen de context van de schone kunsten.

Door middel van artistiek onderzoek behandelt ze onderwerpen als “landschap”, “tijd”, “ruimte”, “rust” en “zelfbewustzijn”. In haar schilderkunst staat de ruimte waardoor we ons bewegen en het leven centraal. Tijdens het maken van haar werk gaat ze uit van haar kennis, ervaring en belevingen en tracht deze vast te leggen op doek. Haar schilderijen functioneren als een kader waarin de kijker zijn gevoelens en gedachten over het landschap vrijelijk mag projecteren. De toeschouwer krijgt hierdoor, bij het zien van haar werk, de tijd om te reflecteren en voorbij te gaan aan de waan van de dag. Met haar schilderijen wilt ze voor de kijker een plek van rust creëren waarin er plaats is voor reflectie en bezinning. Haar kunst kan hierdoor als een rustpunt fungeren die de mogelijkheid geeft tot nieuwe inzichten te komen.

Met haar werk wil ze niet alleen mensen hun bewustzijn tot hun omgeving te herstructureren, maar ook iemand zijn leven beroeren en mooier maken. Door schoonheid te vinden in de ervaringen van de omgeving om haar heen en deze vast te leggen op doek hoopt ze nieuwe ingangen te laten zien.

Merel studeerde in 2012 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (BA, richting schilderkunst) en in 2015 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (M. A. Cultuur Wetenschappen).

shot10